Wednesday, December 19, 2012

Sharing the gift of friends and family this holiday season

Our team would like to extend heartfelt holiday wishes to all of our clients, partners, friends, and families. In our 30th year of business we are proud to celebrate all of our accomplishments, and know that they could not have been achieved without the support of our community.

We look forward to a new year and more opportunities to share the gift of design.
Best wishes for a happy holiday and new year from KSA!

Wednesday, December 5, 2012

VCU Tompkins McCaw Library - Multimedia Collaboration Center

One of the top medical libraries in the nation, Tompkins McCaw Library at Virginia Commonwealth University, has a rich heritage that dates back to 1932.  While maintaining its traditional roots, the library has not let convention impede its progressive ideas or diverse students and faculty.  KSA was asked to develop a new design solution for the Multimedia Collaboration Room.  The space functions as a self-serve facility for multimedia computing as well as collaboration space for study.  The library sought a contrast to more refined areas and wished for the space to possess a distinct energy, with flexibility and a casual, accommodating appeal.


KSA created a highly energized and hospitality inspired environment to reflect the informal and social appeal of collaboration and media use.  The design team's approach included a polarization of the color palette with a high saturation of electric pink and a contrast of black and bright white, and addressed many of the physical limitations of the basement location.
The room was split into two functions, a self-service multimedia area and a collaborative study area.  The multimedia stations follow a more traditional layout with systems furniture serving as technology anchors to accommodate wiring, power and data.  The collaborative study area utilizes active, mobile tables and seating to foster impromptu reconfiguration by the users to accommodate changing needs.  The use of booth seating proves to be very successful in study areas by creating small, intimate and personal spaces within the larger room.

Embracing a lean budget and ensuring durability were important factors in the project. Inspired value engineering led KSA designers to incorporate budget-friendly, but still aesthetically-significant, feature screens to mask the wire molding and conduits traversing the brick walls.
These dynamic feature screens were used only at pivotal locations and configured per manufactured pre-set sizes. Additionally, by addressing the low ceiling with stepped ceiling tiles accented by decorative downlights, an illusion of increased height is created. The end result is a dynamic, full departure from any other space within the building, creating a unique destination for students.